Hvordan holder man en sund ferie?

Ferie kan for mange føles som en svær tid for vægttab og sunde valg. For når ferien melder sin ankomst, så kan de usunde vaner gøre det samme.

Hvordan kan vi hjælpe os selv med at foretage sunde valg, og dermed få en sundere ferie? Læs med i dette blogindlæg, og får tips, tricks og motivation til at øge sundheden hen over ferien!

Sund ferie-vær-fysisk-aktiv

10 tips og tricks til en sund ferie

1) Vær fysisk aktiv

Det kan være en rigtig god ide, at være fysisk aktiv, hvis man ønsker at beholde sin form hen over ferien.

Heldigvis kan det at være fysisk aktiv indebære mange forskellige ting. Man kan gå en tur eller svømme på stranden, være med til vandgymnastik i poolen, deltage i hotellets sportstilbud, bruge hotellets eller et lokalt fitnesscenter eller løbe en tur i nye omgivelser.

Det kan være en hjælp at tænke ud af boksen og indfinde sig med, at man måske ikke helt kan dyrke den motion, som man plejer. Selvom det kan være irriterende, så prøv i stedet at udnytte det til at få clearet hjernen og få trænet på en helt anden måde, end du plejer. Måske du finder en ny motionsform, som du elsker – og hvis ikke, så bliver din motivation til at komme hjem og træne måske forhøjet.

Sund-ferie-buffet

2) Vær opmærksom på mængderne

Èn ting er sikkert: der er mange lækre fristelser i ferien. Det kan både være fordi, du har ekstra meget tid til at kigge i skabene derhjemme, eller fordi du er væk hjemmefra og er nødsaget til at spise meget ude. Det er ikke unormalt, at vi møder en all inclusive-buffet. Især her, men også generelt set, kan det være en stor fordel at kigge på de mængder, som vi tager op på tallerkenen. For lander det først der, er der stor sandsynlighed for, at det også lander i maven.

Det er slet ikke nogen skam, hvis du føler, at det kan være svært at sige nej til et hav af mad og desserter. Her kan selv den mest garvede falde i. Derfor kan disse små råd måske hjælpe dig næste gang, du står overfor et mekka af mad:

Fyld op med næringsholdigt og sund mad først:

Her menes der, at du kan gå efter mad, som hjælper dig med at blive mæt over længere tid og bidrager med en masse god næring. Tag f.eks. en masse grønt, noget kød og lidt ris/kartofler.

Spis langsomt og mærk efter:

Når du spiser langsomt, vil du måske opleve, at du smager og nyder maden mere. Når du har spist op (hvis ikke du kan det, så er det helt fint), så sid lidt og mærk efter. Ofte springer vi videre til den næste tallerken, selvom vi rent faktisk er mætte. Tag dig tid til at mærke, hvor mæt du er. Hvis du beslutter dig for at gå en gang mere, så tænk over hvad du kunne tænke dig. Oftest ved vi, hvad buffeten har at byde på, så hvis vi beslutter os på forhånd og går efter det, så kan det være lettere for os at modstå resten af fristelserne.

Kalorier er kalorier:

Når alt er sagt, så kan du også gå anderledes til værks. Hvis du prøver at holde vægten, eller at tabe dig, så kan ovenstående tips være gavnlige. Dog kan man også vælge den strategi, at man går lige præcis efter det, man har lyst til. Også selvom det er kage. Dette er også en måde at gøre det på. Her er det meget vigtigt, at man er ”kaloriebevidst”, og nogenlunde ved, hvad man kan spise for at få regnestykket til at gå op. Vælger man denne strategi, vil man måske komme ud for, at man ikke kan få særlig stor volumen ud af sine kalorier. Der kan også være risiko for, at man så hurtigt bliver sulten igen, at man kaloriemæssigt ender med at få spist for meget i løbet af dagen alligevel. Det kan også være til hjælp at overveje, hvorvidt man er mæt nok til at levne noget eller helt spare et (mellem)måltid og/eller snacks væk, hvis man ved, at man senere på dagen skal have mere mad.

skru-ned-for-alkoholen

3) Spar på alkoholen

Drikkekalorier kan i høj grad være med til, at vi får mange flere kalorier, end vi troede. Når der derudover er alkohol i vores sukkerholdige drinks, er det blot med til at få mængden til at stige. Med det sagt, skal det ikke ses som en fejl, når man får sig en drink ved poolen. Igen er det dog vigtigt at være bevidst omkring både sit drikke- og madindtag, når vi har et vægttab eller ”en sund livsstil” i mente.

4) Pas på med at give slip

Når ferien banker på døren, kan vi have en tendens til at ”give slip”. Både på arbejdet, faste rutiner og madvaner. Ideen med at give slip er meget psykisk, da det at give slip i realiteten ikke nødvendigvis gavner vores krop, men kan give os en følelse af ro i hovedet.

Det at give slip kan sagtens være et element i en sund ferie, men vi skal passe på, at den ikke bliver en undskyldning for at droppe hele vores kur, sunde livsstil eller træning. I sidste ende er det så let at give slip, men husk på at du kun snyder dig selv. For det er slet ikke så let at komme tilbage i rutinen, som det er at give slip. Gid det var!

Hvis du vælger at gøre det, så kan det være til hjælp at give slip, men stadig at huske sine langsigtede ønsker og mål. For selvom at fristelserne kan være et reelt ønske her og nu, så kan det bringe dit langsigtede mål længere væk fra dig.

spis-is

5) Spis sodavandsis

Et rigtig godt råd til en varm sommerferie er at skifte vaffelisen ud med en sodavandsis. Selvfølgelig ikke hver gang, men det kan være værd at overveje, når du står ved disken og skal til at vælge. Nogle sodavandsis indeholder helt ned til 70 kalorier pr. styk, mens en Magnum Classic indeholder 260 kalorier! For en Magnums ’pris’ ville du i stedet kunne spise lige knap fire sodavandsis. I sommervarmen slukker sodavandsisen endda også tørsten bedre.

Er det værd at tage med, når du skal vælge is næste gang?

6) Øvelse gør mester

Gode råd er altid lettere sagt end gjort. Derfor kan det være en rigtig god ide at bruge ferien på at øve sig i forskellige til- og fravalg. For som med så meget andet, så bliver man først rigtig god til noget, når man har prøvet det mange gange. Prøv at øve dig i at takke nej eller finde en mellemvej. Mind dig selv om, at alt nydelse og glæde ikke kun kommer fra det, vi spiser og drikker. Og vigtigst at alt, så øv dig i at det er okay at fejle.

Ferier kan for mange byde på ekstra fristelser, især pga. en øgning af sociale sammenkomster. Det kan være svært at takke nej til kagen til fødselsdagen eller nej til rødvinen til middagen med venner. Derudover kan det også virke uhøfligt. Prøv alligevel at skyde andres forventninger væk, og tag dit valg ud fra at det er det, som gavner dig mest. Hvis du taber kampen mod fristelserne, så øv dig i at sige ’pyt’. I stedet for at give op, så se hvert et nyt måltid som en ny chance for at komme på rette spor igen.

lav-en-kontrakt-med-dig-selv

7) Lav aftaler med dig selv

Selvom det kan lyde banalt, så kan det også være nødvendigt at sætte sig ned og planlægge ens almindelige hverdag ind i feriens nye rutiner. Gør op og aftal med dig selv, hvad du kan gøre for at få dine almindelige vaner til at passe ind i din ferie.

Hvis du er væk hele weekenden, så er det smart at lægge træningen på nogle af ugens andre dage. Har du nogle dage, hvor du er meget ude af huset, kunne du så planlægge og forberede nogle måltider hjemmefra? Planlægningens udformning vil være helt individuel alt efter, hvad dine ønsker, mål, lyst og tidramme i ferien er.

8) Vælg din take-away med omhu

For nogen er take-away en stor del af ferien. Det kan være fristende, når man gerne vil slappe så meget af som muligt. Desværre er der rigtig mange måltider, som hurtigt tæller op i kalorieregnskabet. Dette især når vi tyr til pizza og burger, men også i mange retter, der virker sundere, kan der være mange ”skjulte kalorier”. En god ide for at få en sundere ferie kan være, at vi undersøger lidt nærmere, hvad der er af alternativer. Der findes nemlig en masse lækre og sunde alternativer til enhver smag. Det kan også betale sig at droppe take-away’en og selv stå for den sunde, lækre aftensmad. Vidste du, at du kan lave den på kun 30 minutter?

Du kan læse meget mere om lette, hjemmelavede måltider samt sunde take-away muligheder HER.

kande-med-vand

9) Drik primært vand

Hvis sommeren er varm, kan vi have ekstra lyst og behov for væske. Det er en rigtig god ide, at vi primært drikker vand, da vi hurtigt kan få drukket meget af vores daglige energibehov i sukkerholdige væsker. Det giver langt mindre plads til mad, og i et vægttab hvor dagens kalorier i forvejen er reduceret, kan det være smart at spise mad i stedet og drikke vand til.

10) Start i ferien – ikke efter

Hvis du har et ønske om at starte på en sundere livsstil, så grib muligheden for at starte stille ud i din ferie. Normalt vil vi aldrig starte på sådan noget i vores ferie, men hvorfor ikke?

I ferien er der stor sandsynlighed for at vi har mere mentalt overskud, og måske tid, til at sætte os ind i både kost og motion. Starter vi efter ferien, vil vi skulle starte en livsstilændring samtidig med at starte alt muligt andet op også, og så kan det ske at overskuddet er væk. At starte efter ferien, kan være lidt ligesom den kendte sætning: ”Jeg starter på mandag”. Hvorfor på mandag, hvis du kan tage et forspring nu?

Rigtig god FERIE :)

Rådene er mange, og det er på ingen måde tanken, at du skal tage dem alle med dig her og nu. Prøv at tage dig tid til at tænke over hvilke 2-3 råd, som du kunne tænke dig at prøve i din kommende ferie. Hvis du formår at få dem implementeret i din ferie, så kan du med stor fordel udvælge nogle yderligere til næste gang. Uanset om du vælger ét af rådene eller alle ti, så kan de forhåbentlig være med til at hjælpe dig med at skabe en god og sund ferie!

Er du mere nysgerrig på det med ferie og (u)sunde vaner? Så tag et lyt til Morten Elsøe og Anne Gaardmands podcast ”Detox din hjerne”. Her finder du i afsnit 26 (”Grillhygge, isvafler og rosé. En sommerguide til balancen mellem at ’give slip’ og ’gå glip’”) en diskussion og lærerig snak om især sommerferiens fristelser. Du kan lytte til podcasten HER.