Hvad er sandt og falsk: Vi afliver 10 madmyter

Vores samfund og hverdag er fyldt med informationer om kost og motion. Strømmen af gode råd og tips kan findes overalt, og disse kan sommetider endda modsige hinanden, hvilket kan gøre det uoverskueligt at finde hoved og hale i. For hvad er fup, og hvad er fakta?

Læs med her, og bliv klogere på madmyter.

10 madmyter

MYTE: DET DU SPISER EFTER KLOKKEN 18, GØR DIG SLATTEN

FUP

Du har sikkert hørt ovenstående før. Denne madmyte vil gerne fortælle, at den mad du spiser om aftenen sætter sig på dig, bliver siddende som overskydende fedt og får dig til at stige i vægt. Dette er dog ikke sandt. Tværtimod.  Alt mad består af et bestemt antal kalorier og disse ændrer sig ikke i forhold til hvilken tid på døgnet, du indtager dem.

Det som forårsager vægtstigning er i sig selv ganske simpelt, selvom det kan være svært at efterleve.

For at stige i vægt skal du have indtaget flere kalorier, end du har forbrændt. Det vil sige være i et overskud af kalorier.

Skal du derimod ned i vægt, gælder det omvendte princip. Her skal du have indtaget færre kalorier, end du har forbrændt. Altså være i et underskud af kalorier.

Om du skal stige eller ned i vægt, er én ting sikkert: det sker ikke hen over natten. At tage på eller tabe sig er en individuel proces, som tidsmæssigt varierer fra person til person afhængig af kost, motion, søvn og andre faktorer.

MYTE: SUKKER GØR DIG TYK

FUP

Denne madmyte vil gerne bilde dig ind, at sukker ikke er godt for dig og gør dig tyk. Her er det vigtigt at huske samme princip som i ovenstående madmyte. Antal af kalorier afgør, hvorvidt du med tiden enten tager på eller taber dig.

Men har denne madmyte alligevel en pointe? Myten er i sig selv misvisende, dog kan den lære os noget. Vi har nu lært at ligegyldigt, om vi spiser vores kalorier i slik eller broccoli, så er det kalorierne, der afgør udfaldet af vores vægt og ikke selve fødevaren. Når det er sagt, er det vigtigt at pointere, at vores krop har brug for en sund og varieret kost. Valgte vi at spise alle vores kalorier i slik, ville vi med stor sandsynlighed hurtigt blive sultne igen. Hermed ville vi måske ikke kunne komme igennem dagen uden at spise yderligere mad. Og netop her, ville vi risikere en vægtstigning over tid. Derudover kan vores krop blive træt og uoplagt af de såkaldte ”tomme kalorier”.

Vigtigt at huske er også, at kulhydrat også er en sukkerart. Her er det godt i stedet at vælge de kulhydrater, som indeholder en masse kostfibre, da det vil sikre dig en bedre mæthed.

Madmyter-Rødt-kød

MYTE: FOR MEGET RØDT KØD ER USUNDT

FAKTA

At spise for meget rødt kød er ikke sundt. Det kan vi ikke komme udenom, trods vi måske nyder vores røde bøf. Det gælder for rødt kød, som det også gør for forarbejdet kød i det hele taget, at det øger vores risiko for at udvikle kræft og hjerte-karsygdomme. Indtaget af tilberedt kød bør ikke overskride de 500 g om ugen. Vælg gerne magert kød og kødpålæg, som det anbefales i de officielle 10 kostråd.

MYTE: FRISKE GRØNTSAGER ER SUNDERE END FROSNE

FUP

Selvom det for mange er ekstra lækkert med friske grøntsager, er det vigtigt at slå fast, at frosne grøntsager er lige så gode, når vi taler om fibre, vitaminer og mineraler. Nedfrysningen skader ikke næringsindholdet af grøntsagerne og har derfor ikke nogen negativ effekt.

Det er derimod en god ide i stedet at kigge på, hvor meget forarbejdet mad, man har med i sin kost. Denne type mad indeholder stoffer, som ikke naturligt findes i fødevarerne.

MYTE: TAB DIG VED AT SPISE NEGATIVE KALORIER

FUP

Det som denne madmyte prøver at fortælle dig er, at nogle fødevarer kræver flere kalorier at optage end det antal kalorier, som de indeholder. Dette er i sig selv sandt, men regnestykker for hele processen er meget kompliceret og ville være svær at gå ud fra i et vægttabsforløb. At spise ud fra dette princip ville kræve meget udregning og risiko for en meget ubalanceret kost.

Det vi kan tage med os fra denne madmyte er at spise eksempelvis grove grøntsager. De indeholder ofte et lavt antal kalorier, men mange fibre, der gør at du føler dig mæt i længere tid.

MYTE: DU MÅ IKKE SPISE FOR MEGET FRUGT HVIS DU SKAL TABE DIG

FUP

Frugt bliver ofte omtalt som en synder, men sådan må man langt se på det. Frugt er en af de 10 kostråd, som lyder ”spis minimum 600 g. frugt og grønt om dagen”, så der er ingen grund til, at du lukker det ude af din kost. Frugt er godt til at stille den søde trang, og selvom det indeholder frugtsukker, er der intet tilsat sukker i. Derfor er et stykke frugt en godt og sundt alternativ til andre søde sager med tilsat sukker i f.eks. slik. Det gælder selvfølgelig som med alle andre fødevarer, at spiser man for meget (dvs. flere kalorier end man forbrænder), så vil det forårsage en vægtøgning over tid.

Madmyter-chokolade

MYTE: MØRK CHOKOLADE ER SUNDT

FAKTA

Trods denne myte kategoriseres som fakta, skal den tages med forbehold. Den mørke chokolade er et sundere alternativ til hvid chokolade eller mælkechokolade, men den mørke chokolade skal bestå af minimum 70% kakao. Det anbefales ikke at spise mere end et par stykker om dagen, da det samtidig har et højt indhold af både fedt og sukker.
Grunden til, at vi kan kalde den mørke chokolade for sund, er fordi at den indeholder antioxidanter.

MYTE: RØDVIN ER SUNDT

FAKTA/FUP

Som det er med så mange andre madmyter, kan det være svært præcist at definere, hvad der er sundt, og hvad der ikke er. Ofte er det mængderne, som bestemmer det. Det samme gælder myten omkring rødvin. Rødvin, og alkohol set generelt, siges at have en positiv effekt på at forebygge hjerte-karsygdomme. Her anbefales max. 1-2 genstande om dagen.
At rødvin specifik er blevet udpeget som værende sundt, kan have at gøre med, at det indeholder antioxidanter. Disse findes, som nævnt tidligere, også i mørk chokolade. Det særlige for antioxidanter er, at de hindrer nedbrydning af kroppens celler.

Det anbefales at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger om, hvor mange genstande, man maksimalt bør indtage om ugen. Højrisikogrænsen ligger på 14 genstande for kvinder og 21 for mænd. Drikker man mere end dette, vil man have forhøjet risiko for at udvikle sygdomme grundet alkoholforbrug.

Lavrisikogrænsen er 7 genstande om ugen for kvinder, 14 for mænd. Jo tættere på lavrisikogrænsen, man ligger, desto mindre er sandsynligheden for at udvikle sygdomme. Det anbefales at ligge under risikogrænsen. Klik HER og læs mere om Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

MYTE: HVIS DU SPISER VARIERET ER DET IKKE NØDVENDIGT AT SPISE VITAMINPILLER

FAKTA

Dette udsagn er fuldstændig sandt. Vitaminpiller er lavet til at dække dit behov for et bestemt vitamin. Det er nødvendigt, hvis du ikke får tilstrækkeligt gennem din kost. De 10 kostråd er udarbejdet til at sikre, at din krop får de helt essentielle makro- og mikronæringsstoffer. Vores makronæringsstoffer er fedt, kulhydrat og protein. Mikronæringsstoffer er diverse vitaminer og mineraler, og de er vigtige, da de, ligesom makronæringsstofferne, er med til at holde kroppen sund og rask. Da vores kroppe ikke selv danner dem, er det vigtigt, at vi spiser varieret. Dette vil øge sandsynligheden for, at du får det, som din krop har brug for.

Vitaminpiller kan dog være nødvendige om vinteren, hvis du er gravid eller i andre specielle tilfælde.

MYTE: DET ER USUNDT AT SPISE PASTA

FUP

Som nævnt tidligere, er det svært at kategorisere madvarer som værende ’usunde’. Derimod kan vi i stedet snakke om, hvor meget vores krop kan bruge bestemte næringsstoffer til, eller hvor meget af en fødevare, vi bør spise. Når det kommer til pasta, og kulhydrater i det hele taget, er der en del myter. Pasta gøres tit til en synder, men dette er der ingen grund til. Vi har ikke brug for uanede mængder af pasta, kartofler, brød og ris, men ser vi på en anbefalet middagstallerken (til folk, der skal bevare sin vægt), skal det gerne fylde mere end ¼, men under halvdelen af tallerkenen (Y-tallerkenen). Ved vægttab anbefales det, at det fylder ¼ af tallerkenen (T-tallerkenen).

Man kan med fordel vælge fuldkornspasta. Dette vil hjælpe med at få dækket de anbefalede 75 g. fuldkorn om dagen. Kig efter fuldkornslogoet. Fuldkorn er vigtigt for bl.a. mæthed, fordøjelsen og forebyggelse af sygdomme. Derudover indeholder fuldkorn også vitaminer og mineraler.

Madmyter-tabe-sig

Hvilke kostråd kan jeg stole på?

Kostråd er at finde mange steder, men det er ikke altid, at man kan stole på deres kilder. Det kan blive en kamp at starte den sunde livsstil, trods stor motivation.

Hos InnerGym arbejder og vejleder vi altid ud fra Sundhedsstyrelsens anbefalinger for en sund og varieret kost. Det gør vi, fordi vi ønsker at give vores klienter sunde og holdbare vaner uden frygt for bestemte fødevarer. En sund og varieret kost er defineret i Sundhedsstyrelsens officielle kostråd. Kostrådene er sat sammen, så de sikrer dig alsidige spisevaner, som giver dig alle de nødvendige næringsstoffer.
Du kan læse mere om de 10 kostråd i vores blogindlæg om slankekure her:

Slankekure: Hvilken kur skal jeg vælge hvis jeg ønsker at tabe mig?

Hvis du stadig er forvirret – og tro os, det forstår vi godt! – er du meget velkommen til at sende os en mail: info@inner-gym.com, så vi kan mødes til en uforpligtende samtale. Her har vi mulighed for at tale sammen om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig.