Hvad er motivation?

Når vi taler om motivation, er vi virkelig ved et af de store og helt afgørende spørgsmål.

Motivation er den bagvedliggende årsag, der gør, at vi træffer de valg, vi nu engang gør. Det kan både være i form af noget vi aktivt gør, eller et valg vi tager om intet at gøre.

Motivation er således et helt essentielt studie i vores fysiske og psykiske aktivitet. Derfor er det også altafgørende i træning, der i stor grad handler om at starte på noget og så fortsætte med samme aktivitet, dag efter dag, uge efter uge.

Der er super mange faktorer man kan kigge på, i forhold til motivation. Blandt andet ens ønsker, behov, temperament, holdninger osv. Hele samspillet mellem alle disse vil således afgøre de valg, som vi vælger at tage eller ikke tage.

Emnet har optaget mennesker i mange tusinde år, helt tilbage til de gamle grækere og filosoffer. Det er et afgørende filosofisk spørgsmål, der er blevet behandlet igen og igen.

I denne artikel vil vi både beskrive motivation som helhed og hvorfor det er super vigtigt i træning – samt hvordan man kan styrke det og dermed også opnå de resultater, som man stræber efter.

Der kan læses meget mere om motivation som begreb lige her.

Kvinde-løber-i-skov

Indre vs ydre motivation

Der skelnes ofte mellem den indre og ydre motivation, selvom disse 2 begreber nu engang hænger uløseligt sammen.

Den indre motivation er egne tanker, følelser og indre dialog. Mange beskriver den som en indre energi og kraft, der driver os til at gøre noget eller bevæge os væk fra noget. Udføres en opgave udelukkende med den indre motivation som drivkraft, er det altså ikke eksempelvis penge, status, eller anerkendelse, der får en til at udføre opgaven. Motivationen beror udelukkende på glæden og tilfredsstillelsen, som opgaven giver. 

Den ydre motivation er en forventning om at få noget for den opgave, som man vælger at udføre. Det kan eksempelvis være penge, status, anerkendelse, eller i træningssammenhænge et sundt helbred og en stærk krop.

Selvom de 2 begreber hænger uløseligt sammen, er der alligevel en markant forskel. Selvom den ydre motivation kan få dig langt, vil det i sidste ende være den indre motivation, der får dig i mål.

Hvis du eksempelvis træner for at tabe dig og din motivation er at se vægten gå nedad. Så vil du være motiveret, så længe vægten fortsat falder.

Dog er det helt klassisk, at vægten sagtens kan stå stille under et vægttabsforløb. Så forsvinder den ydre motivation, der måske var hele grundlaget for projektet.

Her er det super afgørende med indre motivation, der får en til at fortsætte, selvom vægten måske ikke falder som ønsket. Det kan være at det kun er for en kort periode, inden der igen ses tydelige fremskridt.

Så ydre motivation kan få dig langt – men indre motivation får dig i mål.

mand-mediterer-i-træningscenter-for-motivation

Motivationens betydning i træning

Motivation og gejsten ved træning er, efter vores mening, en af de vigtigste veje til at opnå ens mål. Uanset om det er vægttab, øget smidighed, forbedret kredsløb, eller noget helt fjerde.

Det sværeste vil oftest være at starte – især på noget helt nyt. Når først man har startet og har etableret vaner omkring noget, skal det vedligeholdes. Det er nu engang langt lettere, end at starte igen.

Når man så er startet og er kommet ind i en god rytme, er motivation både vigtig når det går godt – og altafgørende når man føler, at det ikke går godt. Det er meget sjældent, at folk stopper i en god periode; når alt glider, træningen kører og man kan mærke tydelige fremskridt. Her er det relativt let for langt de fleste at fortsætte.

Disse perioder bliver dog næsten altid afløst af mindre gode perioder. Selvom det er helt naturligt med udsving, kan det stadig være super frustrerende og virke håbløst. Når man konstant er sulten, har fået en mindre skade, eller bare føler sig træt og udmattet hele tiden. Så skal der virkelig en god portion indre motivation til, for at holde gejsten oppe og fortsætte opgaven.

Her kan det være helt essentielt med inspirerende mennesker omkring en, der kan hjælpe med at fortsætte. Det er også her at en personlig træner kan være guld værd.

anders-henriette-sanne-snakker-træning-i-sporting-health-club

Hvilke redskaber kan give motivation til træning?

Forskellige mennesker drives af vidt forskellige ting.
Det handler altså om at finde den eller de ting, der virkelig kan styrke ens motivation mest muligt.

Her kommer vi med 5 forskellige forslag, der alle har virket på os og som vi vil anbefale at afprøve:

 

#1: Videoer

Det visuelle medie er vandvittigt effektivt til at få motivationen op. Blandingen af lyd og billede, giver os mulighed for virkelig at visualisere os selv i forskellige, positive situationer.

Vi er vilde med forskellige klip af succesfulde mennesker, der taler om deres motivation. Se eksempelvis et klip med Jim Carrey der taler om hans succes eller se denne Inspirerende video med Martin Thorborg, der taler lige fra hjertet.


#2: Musik eller lydbøger

Musik er en fantastisk måde at få energien tilbage på.
Det kan ikke erstatte det daglige arbejde, men er en god måde at få sig selv op i gear.

Her er 5 klassiske sange, med masser af motivation gemt i sig:
Survivor – Eye Of The Tiger (hvem elsker ikke Rocky Balboa?)
Rationale – Fuel To The Fire
Johnny Cash – Ain’t No Grave
Coldplay – Viva La Vida
Aura Dione – Geronimo

Lydbøger er blevet super populært de sidste år og det med rette. Det er en virkelig god måde at få info på, uanset hvor du er. Det er især praktisk i en travl hverdag, hvis man cykler til og fra arbejde, eller lignende.

Her er 3 anbefalinger:
Susan Jeffers – Feel The Fear And Do It Anyway (tak til Micky Weis for denne)
David Schwartz – The Magic of Thinking Big
Zig Ziglar – How to Stay Motivated


#3:
Artikler

Udover bøger, så kan artikler virkelig også være en god kilde til motivation.
De er desuden noget mere overskuelige at læse, hvis man ikke lige er den store læsehest.

Her er 2 anbefalinger at starte på:
Derek Sivers – No yes. Either HELL YEAH or no.
Seth Godin – Understanding Local Max


#4: Inspirerende mennesker

Selvom alle mennesker omkring en vil påvirke dig i større eller mindre grad, er det især de mennesker tættest på dig, der vil have den største indflydelse.

Derfor er det også helt essentielt at bruge tid sammen med mennesker, som kan inspirere og motivere en. Det kan være noget af det mest opløftende, hvis man har sådanne mennesker omkring en, især i dårlige perioder af livet.

 

#5: Udfordringer eller konkurrencer

Det er ikke kun topatleten, der kæmper om guld til olympiaden, der har gavn af en konkurrence eller udfordring.
Også helt almindelige mennesker med normale mål, kan få uendeligt meget ud af en smule konkurrence.

Det kan både være i form af en reel konkurrence, såsom et løb, en sportsbegivenhed eller lignende. Men også internt mellem venner, kollegaer eller familie.
Find en måde at få et konkurrenceelement ind i dine aktiviteter på – det kan være en stor motivation til at komme i gang eller lige at yde en tand ekstra.

to-kvinder-løber-på-havn

5 langsigtede løsninger til at få mere motivation

Videoer, musik, artikler og lydbøger kan alt sammen være med til at give dig motivation her og nu.

På længere sigt, skal der dog mere arbejde til, for at holde motivationen oppe.

Her er vores 5 anbefalinger til at holde motivationen på den lange bane:


#1:
Personlig udvikling

Desværre er ordet ’personlig udvikling’ ofte blevet associeret med diverse tvivlsomme kurser, bøger og andet materiale, der mest af alt forsøger at trække penge fra folk.

Det er dog på ingen måde det, vi tænker på her. Personlig udvikling handler om at arbejde med sig selv. Finde ens styrker og svagheder, samt identificere de gode og dårlige vaner, vi har i hverdagen. Gennem dette arbejde, kan man ændre på ens tanke- og vanemønstre, der i sidste ende vil hjælpe en til at opnå de mål og ønsker man har.

Har man ikke arbejdet med dette emne før, kan man hurtigt blive overvældet. Der så mange forskellige muligheder og ting, man gerne vil ændre.
Derfor anbefaler vi altid at starte med 1 ting ad gangen. Find den bog, som du gerne vil læse og start med at fordybe dig i den. Eller identificer en vane, som du gerne vil ændre.

Når først man er startet og begynder at udforske området, åbner der sig virkelig mange muligheder op for en. Det bliver en spændende og virkelig givende proces, som man kun glæder sig til at fortsætte arbejdet med.


#2: Målsætninger

Hvis man vil opnå noget helt bestemt, er det selvfølgelig afgørende at have en plan.
Her kommer målsætninger ind i billedet. Med specifikke mål, kan man også skabe en realistisk plan, der skal føre en hen mod målet.

Vi bruger oftest SMART-modellen, når vi taler om målsætninger.

De 5 bogstaver står for:

1. S
pecifikt

2. Målbart
3. Attraktivt
4. Realistisk
5. Tidsbestemt

Alle disse giver tilsammen en langt bedre målsætning, der er helt præcis defineret.

TIP: skriv dine mål op og kig på dem hver dag. Det gør, at de hele tiden er friske i dine erindringer. Samt giver de dig et klart billede af, hvilke handlinger du skal foretage dig, for at opnå dine mål.

 

#3: Find en mentor eller coach

At finde sig en mentor eller hyre en coach til at hjælpe med ens personlige udvikling, kan være et centralt vendepunkt i ens liv.

Rigtig mange store personligheder og succesfulde mennesker, startede deres succes lang tid før, at de for alvor fik succes i offentligheden. Før dette, lå der flere eller mange års hårdt arbejde bagved. I disse år har en mentor eller vejleder typisk haft afgørende indflydelse på deres udvikling. Stort talent eller arbejdsomhed kan være nok så godt – men hvis det ikke udnyttes optimalt, så kommer det ikke til sin fulde ret.

Gå altid efter en person, der er væsentligt mere succesfuld og har mere erfaring, end du selv har. Hvis de har været hvor du er nu og har prøvet strabadserne på egen krop, ved de også hvad der skal til for at hjælpe dig videre.

En af de klart største fordele ved en mentor eller coach, er det faktum, at du nu har en at stå til regnskab for.
Selvom man altid står til regnskab for sig selv, er det noget helt andet, end at skulle gøre det samme overfor en anden person.

 

#4: Skab en daglig praksis

Motivation og en positiv tankegang kræver dagligt arbejde. Derfor er det også vigtigt, at man afsætter tid til det hver dag.
Det er ikke nok at have intentionen om at gøre det dagligt – hvis det ikke er booket i kalenderen uden forstyrrelser hver dag, så er der en meget lille sandsynlighed for, at det bliver gjort.

Start med bare 2 eller 5 minutter hver dag – kig på dine målsætninger, eller visualiser forskellige ting, som du gerne vil opnå. Over tid kan du udbygge med mere, når du mærker effekten og finder ud af, hvor godt det faktisk virker.

 

#5: Vær ærlig overfor dig selv og andre

Ærlighed kan virke simpelt og som noget, vi alle kan nikke genkendende til.

I realiteten er det dog en ekstremt udfordrende opgave. De fleste mennesker gør livet langt lettere for dem selv, med små og store løgne. Det vil dog ramme en i sidste ende.

Ærlighed starter med en selv. Kun ved at erkende hvordan tingene virkelig er eller står til, kan man komme videre. Hvis man har dårligt helbred, økonomi, selvværd eller noget helt fjerde, er det bedre at erkende det og så aktivt arbejde på det, end at lade som om det ikke eksisterer. Jo ærligere man kan være overfor sig selv, desto større chance er der også for at kunne arbejde på ens svage side og dermed få det bedre med sig selv.

Pige-spiser-vandmelon

Træningsmotivation - vores anbefalinger

Selvom det ville være super rart, så kommer motivation oftest ikke af sig selv. Det skal kultiveres og arbejdes med over tid. Heldigvis er det noget, alle kan lære at få frem.

Her er det virkelig godt med forskellige kilder eller medier, der kan få en i rette stemning. Rigtig mange bruger videoer, musik eller andet inden træning, til at højne deres energiniveau og gejst. Det kan være super effektivt og er helt sikkert også noget, vi klart anbefaler at eksperimentere med.

Her kommer 2 forslag til træningsmotivation i form af videoer:

Bodybuilding:
Kai Greene – THE WORK NEVER ENDS

Mountain bike:
Danny Macaskill – The Ridge

cirkeltræning-udendørs-pistol-squat

Motivation hele livet - et dagligt arbejde

Der er intet ’quickfix’ her – heller ikke når det gælder motivation.
Det kræver at man udvikler sig personligt, samt dagligt arbejder på at finde glæden og gejsten.

Ydre motivation er oftest heller ikke nok – i hvert fald ikke på den lange bane. Det handler om at finde den indre glæde ved et projekt. Så man simpelthen ikke kan lade være med at fortsætte med det, uanset om resultatet ikke svarer præcist til det, som man forventede.

Mange af de mest succesfulde mennesker gør netop dette – de fortsætter, selv når det ikke ser ud til at lykkedes, eller resultaterne ikke kommer prompte. Det er oftest dét, der giver dem en stor succes i sidste ende.

Jeg håber du har fået en masse motivation af dette indlæg og er klar til at angribe verden. Du må også meget gerne dele det med andre, der har brug for et kærligt spark.

***

Har du svært ved at finde motivationen til træning? Så kontakt os her og lad os hjælpe dig godt i gang.