Hvad er yoga?

De fleste mennesker forbinder ordet yoga med, er de fysiske øvelser der bliver udført i de forskellige yogacentre, samt fitness lokaler. Yoga er dog meget mere end blot en række udstrækningsøvelser.

Yoga er en livsfilosofi, samt et redskab til at skabe ro og balance både fysisk, mentalt og sjæleligt. Yoga kan ikke i sig selv ændre vores liv, (tage opvasken eller lave vores årsopgørelse), men hjælper os til at blive bedre til at håndtere livets udfordringer.

Yoga øvelserne består af flere forskellige stillinger der udføres i et forholdsvis roligt tempo. I stillingerne vil man blive udfordret på sin styrke, balance såvel som sin smidighed. Yoga er et rigtig godt redskab at have med sig i sit ugentlige træningsprogram, da det er et godt supplement til styrketræning.

Yoga for mænd

Ja, yoga er også for mænd! Faktisk blev det oprindeligt udført af mænd tilbage i Indien, hvor yogaen stammer fra.

Det er lidt ligesom med de højhælede sko… Det var mændene, der først kastede sig ud i dem, men det var kvinderne der endte med at tage det til sig – hovedsageligt, i hvert fald.

Lidt det samme med yogaen.

I modsætning til det at gå i højhælede sko, vil alle kunne få gavn af at få en større kropsbevidsthed og blive mere “bevægelige”.

Det er ikke fordi mænd har længere ned til tæerne end kvinderne har, selvom nogen måske vil mene det. Jeg vil påstå, at der er lige så mange kvinder derude, som føler sig lige så usmidige som en fodboldspiller, efter 10 år på banen.

Der er derfor ingen grund til at holde sig tilbage, fordi man mener at man er alt for “stiv” til at lave yoga. Alle skal jo starte et sted. Og der er kun en måde at blive bedre til noget på…

Der er allerede begyndt at komme lagt flere mænd i yogacentrene, rundt omkring i landet. Dette skulle gerne gøre det knap så grænseoverskridende at møde op i sine nye, stramme tights. Så på med yogabuksen og tag din “Bro” med under armen. Så kan I altid gå hjem og slå et par søm i et træ bagefter, hvis I har brug for få opvejet jeres maskulinitet.

Yogaøvelser-for-mænd

Yoga mod stress

Vi kender nok alle det at føle os stressede, pressede, eller bare det at have lidt for mange ting at tænke på i hverdagen. Det kan føles som en evigt nedadgående spiral. Hvor man ikke synes at kunne få et øjebliks ro, til at få overblikket tilbage.

Har du prøvet yoga?

Det der sker når vi dyrker yoga, er at vi automatisk begynder at blive mere bevidste om vores krop og vores sind. Gennem en yogatime vil du hele tiden have fokus på din vejrtrækning. Samt den øvelse, du er i, i øjeblikket. Du lærer derved at være tilstede i nuet.

Mange at de ting der stresser os, bunder ud i bekymringer. Bekymringer fra fortiden, bekymringer om fremtiden.

En god måde at håndtere disse bekymringer eller andres stressfaktorer på, er ved at skabe ro i sindet.

Man vil kunne beskrive yoga som en form for meditation i bevægelse. Og noget der i den grad vil kunne skabe ro.

Nogen gange er det de mest simple ting der skal til, for at få os tilbage på rette spor igen. Hvis du føler dig presset i din hverdag og har svært ved at sove om natten. Samt er konstant plaget af tankemylder og larm? Så overvej om det var på tide at du satte noget tid af til dig selv.

Det behøver ikke være en 14 dages yoga retreat i Marokko (hvilket selvfølgelig ikke ville være en dårlig ide). Men prøv evt. bare at stå op 10 min før resten af huset skal vågne og rul din måtte ud. Måske du ikke føler for at bevæge dig ind i nogle udfordrende stillinger de første mange gange du træder ind på måtten. Og det er også helt okay. Meningen er at du skal lytte til din egen krop og hvad den har brug for. Måske det bare er at ligge i en childs pose eller savasana i 10 minutter. Så er det det du gør.

kvinde-der-laver-meditation

Yoga som hjemmetræning

Yoga kan laves næsten alle steder, så længe du føler du kan finde ro. Man behøver ikke at betale et månedlig medlemsskab i det lokale yogacenter, for at kunne kalde sig en yogi. Rul yoga måtten ud i stuen derhjemme og kom nemt i gang.

Man kan godt have frygten for at gøre noget galt i starten. Men det er sjældent det går galt, så længe man lytter til kroppen og bruger sin sunde fornuft.

Her er et lille mini program der kan sætte dig i gang med hjemmetræningen. Kender du ikke øvelserne, så læs blogindlægget:

Yogaøvelser: Styrk din krop med disse 7 yogaøvelser for begyndere

Opvarmning :

Childs pose

Start ud i denne stilling og læg et øjeblik og bemærk din vejrtrækning.

Husk at fokuser hele timen igennem på at få trukket vejret stille og roligt og helt ned i maven.

  • Bliv i stillingen i 1-2 min, eller efter eget behov

Cat/Cow

Kom op på alle fire og følg igen vejrtrækningen. Så når du trækker vejret ind laver du cow pose hvor du svajer i ryggen og kigger op i mod loftet. Når du puster ud, laver du cat pose hvor du runder i ryggen og kigger ind mod navlen.

  • Gentag 10-20 gange, eller efter eget behov.

 

Yoga sekvens

2-10 runder, afhængig af tid og energi:

Upward facing dog

Hold stillingen i ca. 5-10 dybe vejrtrækninger, eller hvad du føler er rart for dig.

Downward facing dog

Fra upward facing dog, kommer du direkte op i en downward facing dog. Igen bliver du her i ca. 5-10 dybe vejrtrækninger, eller hvad du føler er rart for dig.

Warrior 1

Kom fra downward facing dog, direkte ind i warrrior 1 med dit højre ben.

Hold denne stilling så længe det er muligt, du må gerne komme til grænsen, hvor du kan mærke dit ben begynder at sitre. Men ellers så hold den gerne i de 5-10 dybe vejrtrækninger.

Fra warrior 1 kommer du tilbage i en planke og gentager runden forfra, bare hvor du denne gang tager venstre fod frem i din warrior 1.

Får du brug for en pause undervejs kan du passende komme i en childs pose.

 

Cool down:

Supine twist

Efter din sidste runde af yoga sekvensen kommer du ned på ryggen og lægger dig i dit supine twist.

Hold den gerne i 10 dybe vejrtrækninger, eller hvad du føler er rart for dig.

 

Savasana:

Mon du har hørt ordet før?

Også kaldet for corpse pose. Dette er den ultimative afslapnings stilling.

Det eneste du skal, er blot at ligge helt stille på måtten, med armene ned langs siden, og slappe af i krop og sind. Hvis dine tanker begynder at flyve omkring dig, så begynd at tælle dine vejrtrækninger. Hvis du mister fokus, så start igen fra 1. Hver gang du når til 10, starter du forfra.

Bliv gerne her i 2-5 minutter.

Afrunding

Yogaen er et fantastisk værktøj at have med sig i tasken, hvor end man er i verden, eller livet. Den kan bruges til at styrke kroppens muskulatur og samtidig gøre den mere smidig og bekæmpe fastlåste spændinger. Den er med til at skabe ro, overblik og bevidsthed om dig selv og den krop du er i. Vil du gerne igang med at at lave yoga nu, så skynd dig at kontakt os.