Sund jul: sådan kommer du sundere igennem julen

Julen er en dejlig tid. Det er også en tid der byder på mange fristelser, hvilket gør det svært at holde vægten. I Danmark er indbegrebet af julehygge lig med at vi sidder samlet og nyder en dejlig kop varm kakao eller gløgg. Til dette serveres æbleskiver, konfekt eller andre julelækkerier.

Dette hører selvfølgelig julen til, men der er ikke nogen grund til at det tager overhånd. Det kan gøre en markant forskel hvis du får øget dit aktivitetsniveau og vælger nogle sundere alternativer. Jeg har derfor samlet mine bedste tips og tricks, så julen bliver bare en anelse sundere.

5 Tips til en sundere jul

1) Vælg et sundere alternativ

Når du køber ind til julens lækkerier så gå udenom de største kaloriebomber.

Fx er der i 1 glas gløgg med 3 æbleskiver ca. 500 kalorier. Hvis du i stedet for udskifter det med en kop Chai te eller jule te, som du spæder op med lidt varm mælk med et drys kanel, har du sparet 400-450 kalorier.

I stedet for kun at have julekonfekt og småkager på bordet, så køb fx nogle lækre klementiner. Hvis du spiser 3 brunkager, kan du i stedet for spise 3 klementiner og indtage samme antal kalorier.

2) Hold dig aktiv

En rigtig god metode til at undgå at du ligger i kalorieoverskud er, at være mere aktiv. Hvis du øger dit aktivitetsniveau, kan det hjælpe med at udligne de ekstra kalorier. På denne måde kan du stadig spise julekonfekten med god samvittighed.

Hvis du laver intens styrketræning, forbrænder du ca. 500 kalorier på 1 time. Vil du hellere ud at gå en tur?  Hvis du går en tur i rask tempo, forbrænder du ca. 300 kalorier.

3) Spis grønt til

Sundhedsstyrelsen anbefaler at vi spiser ca. 600 gram frugt og grønt dagligt. Dette sikrer at vi får de vitaminer og minarealer som vores krop har behov for. Derudover er kalorietætheden lav, dette betyder at du kan spise meget større mængder, hvilket giver en stor mæthed, sammenlignet med mere kalorieholdige fødevarer.

Dette råd er godt at huske i juletiden, så husk at lav en lækker salat på julebordet. I december måned er rødkål og grønkål i sæson, der findes et hav af lækre opskrifter med kål. Vi har udvalgt én opskrift med grønkål som du kan finde længere nede i blogindlægget. Hvis du ønsker yderligere inspiration, så læs mere HER.

4) Spring ikke måltider over

Det kan være fristende at springe et måltid over hvis du ved at du skal til julefrokost senere på dagen. For nogle mennesker kan det fungere, men for de fleste er det en dårlig idé. Hvis du springer et eller to måltider over vil du være ekstremt sulten, hvilket højst sandsynligt vil resultere i at du spiser markant mere. Dette betyder, at de kalorier du har sparet i løbet af dagen hurtigt, bliver indhentet i den fede julemad.

Derudover kan det påvirke dit energiniveau negativt i løbet af dagen hvis du ikke spiser. Kroppen er vant til at få kalorier, og især kulhydrater, tilført løbende i løbet af dagen. Dette kulhydrat skal hjernen bruge til at fungere optimalt og ikke blive sløv. Så hvis du ikke er vant til at faste, kan det have en markant effekt på din krop.

5) Gå all in på juleshopping

Undgå at bestil dine gaver online, men gå i stedet for på juleshopping inde i den nærmeste storby. Når du køber gaver, tænker du typisk ikke over hvor mange skridt du går. Din hjerne er fokuseret på noget helt andet. Dette er en kæmpe fordel, da du på denne måde ret nemt kan få nogle ekstra skridt på kontoen.

Hvis du har en skridtmåler på din telefon eller på dit ur så prøv at hold øje med, hvor mange skridt du får gået på én dags shopping. Du vil sikkert blive overrasket 😊

Opskrifter til en sundere jul

Sund juleslik: hjemmelavet Bounty barer

Disse lækre hjemmelavet Bounty barer er et superlækkert alternativ til det slik du kan købe i butikkerne. Opskriften er på blot 5 ingredienser og så er den nem 😊

Ingredienser

 • 1 dåse kokosmælk (400 ml)
 • 1 tsk. vaniljepulver
 • 150 g kokosmel (groft)
 • 100 g. mørk chokolade
 • Lidt salt

Fremgangsmåde

Kokosmælken stilles i køleskabet i en times tid, dette sikrer at kokosfedtet stivner og flyder til toppen. Dåsen åbnes og kokosfedtet hældes i en skål og blandes med kokosmel, vaniljepulver og lidt salt.

Kokosmassen fordeles nu i en boks, hvor bunden er dækket med bagepapir. Tykkelsen bestemmer du selv, det er op til dig hvor tykke dine Bounty barer skal være. Boksen stilles i fryseren og imens smelter du chokoladen.

Efter 30 minutter tager du barerne ud og skærer dem i en passende størrelse. Bounty barerne vendes nu i chokoladen og drysses med kokosmel på toppen.

sund-jul-romkugler

Sund julekonfekt: Romkugler med frysetørret hindbær

Romkugler er en klassiker på julekonfektbordet. Denne opskrift er en opgraderet udgave fyldt med vitaminer og mineraler.

Ingredienser

 • 200 g dadler
 • 4 tsk. kakao
 • 200 g mandler
 • 2 tsk. romessens
 • Lidt vand
 • Frysetørret hindbær

Fremgangsmåde

Blend mandlerne og kom dadler, kakao, romessens og lidt vand i foodprocessoren. Blend det til en ensartet masse. Kom eventuelt lidt ekstra vand i, hvis massen er for tør.

Kom dadelmassen i en boks og på køl i 30 minutter. Den kølige dadelmasse rulles nu til små kugler og trilles i de frysetørrede hindbær.

Sund-jul-julesalat

Sund julesalat: Grønkålssalat med appelsin og honningristede valnøddder

Som tidligere nævnt er december kål sæson. Grønkål har et højt indhold af kostfibre, derudover har den et højt indhold af A, B og C vitamin, samt mineralerne kalium, calcium og jern. Derudover giver den masser af farve til julebordet.

Ingredienser

 • Grønkål, skyllet og finthakket
 • 2 appelsiner
 • ½ granatæble
 • 50 g valnødder
 • 2 spsk. honning
 • 1 spsk. olivenolie
 • 1 tsk. æblecidereddike
 • 1 tsk. sennep
 • Lidt salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

Valnødderne hakkes groft og ristes på en pande med halvdelen af honingen. Resten af honningen blandes med olivenolie, æblecidereddike og sennep til en dressing. Dressingen smages til med salt og peber.

Appelsinerne skæres i passende stykker og kernerne tages ud af granatæblet. Grønkålen blandes med appelsinstykkerne og granatæblekernerne. Dressingen vendes i salaten og drysses med de ristede og honning ristede valnødder.

5 gode råd til at komme godt igennem julefrokosten

Julefrokosten er en af de helt store syndere. Dette skyldes både mængderne af mad der serveres og mange timers inaktivitet, kombineret med rigelige mængder alkohol. Det er dog muligt at komme godt igennem julefrokosten uden at gå på kompromis, det kræver dog at du skriver dig et par gode tips bag øret.

1) Spis langsomt

Julefrokoster tager typisk mange timer, så du har ikke travlt. Nyd i stedet for maden og spis langsomt. Det tager noget tid før kroppen registrerer om den er mæt eller sulten. Derfor er det en god ide at spise langsomt og lytte til kroppen, på denne måde spiser du til du er mæt og ikke overspist.

2) Nyd selskabet

Julefrokost handler ikke kun om alkohol og lækker julemad 😉 Den handler i høj grad om at være sammen og hygge os. Så husk at tage en pause fra spisningen og i stedet for få en hyggelig snak med Jørgen som du kun ser én gang om året.

3) Skab dig et overblik

Inden du kaster dig over alle lækkerierne, så skab dig et overblik. Du SKAL jo ikke smage det hele. Find ud af hvad du rent faktisk har lyst til og start der. Du kan altid tage mere, og du kan også spise flæskesteg næste lørdag.

4) Spis mere af det sunde

Til de fleste julefrokoster er der sunde valg. Så husk at fyld tallerkenen godt op med det grønne. Hvis du skal til julefrokost hvor du skal medbringe en ret, så forslå at du tager en salat og frugt med. Jeg er helt sikker på at du ikke er den eneste der vil elske at der er noget mere grønt på julebordet.

5) Husk danseskoene

Som sagt bliver der typisk indtaget mange kalorier, så derfor er dans en oplagt måde at få forbrændt nogle af de ekstra kalorier. Sørg for at sætte noget musik på med højt tempo så kan der nemt forbrændes 300-400 kalorier på en times dans.

Juletræning – forbrænd de ekstra julekalorier

For at hjælpe dig til at lave noget ekstra aktivitet i december måned, har vi på vores Facebook side lavet en advents WOD.

Den første søndag i advent var en lang og krævende workout. Træningspasset er en modificeret udgave af 12 Days of Christmas, der er en klassisk Crossfit workout.

Workouten er opbygget således, at du starter med at lave 1 gentagelse af øvelse 1. Derefter laver du 2 gentagelser af øvelse 2 + 1 gentagelse af øvelse 1. Dette fortsætter indtil du rammer øvelse 12, som du selvfølgelig skal lave 12 gentagelser af, og blive ved indtil du når øvelse 1.

Hvor lang tid tog det dig at komme igennem den?

sund-jul-advent-wod

Julegaveidéer

Mangler du en god julegaveidé? Så skriv til os, så sørger vi for at lave et personligt gavekort til personlig træning. Du bestemmer selv hvad beløbet skal være på og vi giver gerne et godt tilbud.

Én anden god julegave kunne være en slyngetræner/TRX. Som vi har skrevet tidligere, er vi vilde med dette træningsredskab. Vil du læse om alle fordelene, samt få en masse inspiration til øvelser så læs vores populære blogindlæg om emnet:

TRX øvelser: Her er 6 sjove & hårde TRX øvelser du bør kende 

TRX træning: guide – sådan kommer du igang med TRX træning hjemme