Hvad er 'personlig træning'?

Selvom termen personlig træner måske giver sig selv, er der alligevel noget info, som kan være relevant at have med her.

Personlig træning er som udgangspunkt 1-1 træning, altså træning mellem en klient og en fysisk træner. Arbejdes der med 2 eller 3 personer f.eks. vil betegnelsen mere være som minihold. Selvom det i princippet er meget tæt på personlig træning.

Desuden kendetegnes denne træningsform typisk som den mest intense. Der er fuldt fokus på den ene person i træningen. Derfor kan træneren også formå at presse klienten mere og derved gøre træningen ekstra hård. Typisk langt mere end det ellers ville være tilfældet ved holdtræning.

Samtidig kan alt modificeres til den enkelte person, således at al træningen tilpasses specifikt. Det er meget svært at gøre på større hold eller i andre gruppesammenhænge.   

Alt i alt vil personlig træning oftest være den dyreste, men også mest effektive form for træning. Der spares virkelig en masse tid og arbejde med at sætte sig ind i træning og kost. Samtidig med at du har en til virkelig at presse dig derud, hvor du måske normalt ikke selv ville komme i din egen træning.

Pris på en personlig træner - hvad får du?

Her bliver det virkelig interessant, for det er faktisk langt fra altid, at pris og kvalitet hænger sammen her.

Det er vigtigt at finde ud af præcis Hvad du betaler for. Her er et par forskellige eksempler:

 

  1. Navn og omtale

I træningskredse er der mange gange stor sammenhæng mellem succes og navn/omtale. Hvis en person eksempelvis har skrevet bøger, været i tv eller radio, har mange følgere på de sociale medier eller generelt får stor omtale.

Dette kan sagtens betyde, at denne person også er super dygtig og professionel. Det er dog ikke altid at der er en sammenhæng.

Husk derfor at tjekke lidt dybere end ’bare’ om træneren har mange følgere eller har været i tv. Det er ikke altid et udtryk for dygtighed og stor kvalitet.

 

  1. Uddannelse

En uddannelse som personlig træner er typisk ikke særligt omfattende, især ikke sammenlignet med mere anerkendte titler som fysioterapeut, træningsfysiolog etc.

Der er derfor også kæmpe forskel på personlige træneres uddannelsesniveau. Nogen har taget den grundlæggende uddannelse som det eneste, mens andre er højtuddannet fra universitetet eller har efteruddannet sig med utallige kurser fra ind- og udland.

Undersøg derfor også trænerens baggrund. Hvilke uddannelser har personen bag sig og er det noget, som for alvor er anerkendt?

 

  1. Resultater og erfaring

Endnu et super vigtigt punkt at tage med i overvejelserne.

Selvom erfaring og dygtighed ikke altid hænger sammen, er der oftest en stor sammenhæng mellem disse to.

En erfaren træner kender de fleste udfordringer folk har og har set dem mange gange. De ved hvad der er væsentligt at have fokus på og hvad der ikke giver det store afkast.

Samtidig er der også mere stabilitet over en erfaren træner. De har været med i mange år og skifter typisk ikke så hurtigt karriere, som en helt ny-uddannet, der bare skal prøve at nå det hele på den halve tid.

Desuden har den erfarne træner, helt naturligt, langt flere gode resultater at fremvise. Det kan være et udvalg af de bedste forløb, dog er det svært at fremvise flere hundrede gode resultater, uden en vis kvalitet og dygtighed bagved.

HUSK: se bag ved omtale og følgere, kig på trænerens uddannelse både i form af forskellige kurser og på højere læreanstalter, samt deres erfaren og resultater – har de udrettet noget?

workshop-i-liftrs-gym-forklaring

Personlig træner og kostvejleder

De fleste personlige trænere tilbyder også kostvejledning. Der er dog stor forskel på kvaliteten heraf.

Det er vigtig at skelne mellem egentlige kostvejledere, der i professionelle sammenhænge bliver betegnet diætister, og så personlige trænere, der også vejleder i kost.

En diætist er universitetsudannet i 3½ år og har desuden autorisation af sundhedsstyrelsen til at kunne arbejde med både kostvejledning og syge mennesker.

Derfor er der også stor forskel på kvaliteten. Høj uddannelse er ikke altid lig med den bedste kvalitet, der er dog stor sammenhæng her.

 

Tilbage til kostvejledning. De fleste personlige trænere tilbyder altså kostvejledning, som en del af deres træning.

Her er det vigtigt at huske, at en seriøs vejledning i kost tager tid og kræver noget arbejde. Skal der skrives en individuel kostplan, som løbende skal tilpasses, ligger der noget arbejde bagved. Sørg derfor for at få afstemt præcis hvad denne kostvejledning indebærer. Er det generelle råd om kost under træningen, eller følger der noget ekstra vejledning og måske endda en kostplan med?

Derfor sælger en del trænere også kostplaner som et tilkøbsprodukt, der er er separat fra den personlige træning.

Dette sørger for at der er tid til at skrive en ordentligt plan, som er gennemarbejdet og tilpasset den enkelte kundes behov og ønsker.

to-smukke-kvinder-taler-om-træning

Personlig trænere og deres uddannelse - fortsat

Vi snakkede tidligere om vigtigheden af at tjekke den personlige træners uddannelse. Det bliver uddybet her, da det er en af de vigtigste punkter, når den rigtige træner skal udvælges.

Alfa omega her er faktisk først at stille dig selv spørgsmålet – ’hvad er mit mål?’

Dette kan skabe utroligt stor klarhed, når du skal finde den rigtige træner til dine behov.

 

Ønsker du eksempelvis at tabe 10kg. Fedtmasse, så find en træner, der er specialist i vægttab. Gå efter den/de bedste på området, så er du næsten sikker på at få ordentlig vejledning.

Mere interesseret i kropsvægttræning og gymnastiske øvelser? Så find en specialist inden for dette felt.

De bedste specialister kender også deres egne begrænsninger. Derfor vil du også opleve at deres uddannelse er er meget fokuseret på lige præcis dét, som de er gode til. Det hele hænger sammen og gør dem ekstra skarpe inden for lige netop deres felt.

gymnastik-seminar-i-liftrs-gym-hovedstand

En billig OG dygtig personlig træner - findes de?

Selvom omtale og mange følgere kan gøre en træners timepris høj, hænger pris og kvalitet stadigvæk ulasteligt sammen.

Dog er det ikke altid de dygtigste trænere, der samtidig også er de dyreste. Det kommer helt an på deres overbevisninger og formål. Mange trænere ønsker bare at hjælpe folk mest muligt, samtidig med at de også kan leve af det. De ønsker ikke at stable millioner af kroner, hvorfor deres timepris heller ikke nødvendigvis er så høj, som den kunne være.

 

Når det så er sagt, kan man samtidig vende spørgsmålet om. ’Hvordan får jeg mest muligt ud af de penge, som jeg betaler for træningen?’

Se DET er et spændende spørgsmål!

Det kommer der et par gode bud på her:

 

  1. Kom til tiden eller varm op inden timen begynder

Når man har en personlig træner i 55-60min, gælder det om at udnytte tiden bedst muligt. Det er på ingen måde tilfældet, hvis man kommer 5min for sent og samtidig skal klæde om, så timen først starter 10-15min senere, end den reelt set kunne.

En anden mulighed er at komme 5-10 min tidligere så varme op selv. Så er man klar til timen begynder og kan derfor nå mere i de 60min der er til rådighed.

 

  1. Stil spørgsmål og vær nysgerrig – tag noter!

En personlig træner er der for at hjælpe dig, især med de ting som du er i tvivl om.

Selvom der skal trænes i løbet af timen, kan pauserne sagtens udnyttes til at få svar på de spørgsmål, som man måtte have.

Alternativt kan der tages noter i løbet af timen – du vil blive overrasket over hvor meget brugbart information der er glemt, når du læser noterne igennem på et senere tidspunkt!

 

  1. Lær at træne selv

Det er super dejligt at have en træner til at hjælpe – udstyret er klar, der er allerede lagt program og man er sikker på, at alle øvelser bliver udført ordentligt eller sikkert.

Derfor er det stadig en super god idé at lære hvordan man træner sikkert og effektivt selv. F.eks. under en ferie eller hvis tiden er knap og man kun kan nå at træne derhjemme. Her er det super vigtigt at have nok info eller måske et program, der kan laves i disse tilfælde.

Desuden burde der altid stræbes efter at kunne træne selv i sidste ende – så kan man fortsætte den personlige træning, hvis der er brug for et ekstra skub eller der er nye, ambitiøse mål man gerne vil have hjælp til at nå.  

Personlig træner i København

Ah, København, den fantastiske by. Her er der, som med alt andet, næsten uendelige muligheder for at finde en træner, der passer til lige præcis dit behov.

Husk at logistikken er super vigtig her. Træning bliver bare meget lettere, når det er tæt på og der mulighed for enten at kunne gå eller cykle derhen.

Som nævnt tidligere, handler det i sidste ende om at finde et specifikt mål og så kontakte dem, der er specialister inden for lige præcis det område.

Udstrækningsøvelser-dislocate

Personlig træner på Amager

Amager rummer en ufattelig diversitet af mennesker og derfor også mange forskellige træningsmuligheder. Her handler det virkelig om at finde både en træner og også et træningscenter, der i stemning passer til dig.

Vi kan anbefale det fantastisk lækre og helt nye SHC Scandinavia, der med et væld af nyt og lækkert funktionelt udstyr, samt en super god stemning, er en sand fornøjelse at træne i.

Jonas-Thylstrup-Muscle-Up-med-Spot

Afrunding - find den rigtige træner til dine behov!

Personlig træning er en seriøs investering og samtidig en af de bedste investeringer, man kan foretage sig for ens helbred.

Derfor er det også super vigtigt at finde en træner der matcher både på personlighed, faglighed og speciale. Det handler i sidste ende om at være glad for træningen og samtidig komme i bedre form, både fysisk og psykisk.

Rigtig god fornøjelse med at finde en personlig træner, der passer lige præcis til dig!

 

*****

 

Er du også forvirret over de mange muligheder der er for træning i dag?

Eller har du andre spørgsmål, der ikke er besvaret her?   

Skriv til os herunder, vi elsker nye kommentarer og er her for at hjælpe.    

Vil du også have en super dygtig og professionel personlig træner? Så kontakt os her.