Hvad trigger din overspisning?

Mellemmåltider er generelt en god idé. Men for mange mennesker, kan det at stille den lille sult fører dem stille og roligt ned at vejen imod overspisning.

Du ved hvad du BØR gøre. Du bør tage en lille håndfuld mandler og et par gulerodsstave dybbet i din hjemmelavede humus. Realiteten er, at du ender med at spise HELE posen med mandler. Hvorefter du tømmer bøtten med humus som skulle have holdt hele ugen.
Dette scenarie ender ud i to følelser:

1) Fortvivlelse over ikke at kunne forstå, hvorfor du ikke taber dig. Teknisk set spiser du jo ikke noget usundt.

2) Skyldfølelse, over at du ikke kan kontrollere mængderne af dine mellemmåltider.

Dette problem er meget almindeligt. Du er ikke anderledes end alle de andre mennesker der heller ikke kan få de her sunde mellemmåltider til at fungere i en vægttabsplan. Mellemmåltider kan være en rigtig god løsning for nogle mennesker, men for andre fungerer det bare ikke.
Spørgsmålet er, hvad er det der udløser at mellemmåltidet går fra at være en lille snack til at blive et hovedmåltid?

De 5 triggere

Nogle gange sætter vi os i situationer hvor vi er dømt til at mislykkes, og du ved det ikke engang. Disse situationer kan vi kalde triggere. Alle mennesker har triggere. Når vi taler om triggere i forhold til kost og vægttab, kan disse bl.a. udløses pga. fysiske (hvis du fx er træt) eller mentale (hvis du fx er stresset) faktorer. Der findes også fødevarer der er bestemt designet til at trigge os til at overspise. Denne type fødevarer indeholder en bestemt kombination af salt, sukker og fedt kaldet ”The Bliss Point”.

Tricket er, at kende sine triggere og forstå hvorfor de får dig til at overspise. Her er en liste over 5 triggere, samt hvorfor de påvirker dig:

1) Hvis du føler dig ked af det eller deprimeret

Du har sikkert oplevet det. Din kæreste er lige gået fra dig, du er opløst af tårer. I dette øjeblik vil du ofte have en trang til usunde fødevarer såsom fastfood, slik, chips osv. Dette er understøttet af en række forskning, der viser at menneskers humør påvirker hvor meget, samt hvilken type af fødevarer de vælger.

2) Hvis du mangler søvn

Grundet til at du oplever en større trang til mad hvis du ikke har fået nok søvn er ikke at du har flere timer til rådighed. Når kroppen ikke har fået nok søvn producerer den en større mængde af sult hormonet ghrelin. Ghrelin frigøres normalt når mavesækken er tom, og virker ved, at det påvirker hypothalamus i hjernen, hvilket medfører en øget sultfornemmelse. Studier har vist, at koncentrationen af ghrelin er øget efter en dårlig nattesøvn, hvilket kan medføre et forøget indtag af kalorier.

Blogindlæg-manglende-søvn
Vidste du at:De fleste mennesker spiser primært pga. kedsomhed fremfor andre typer af følelser.

3) Hvis du keder dig

Dette scenarie virker sikkert bekendt:

Det er weekend, du har fri og ingen planer. Du sidder i sofaen og pludselig finder du dig selv ude i køkkenet på jagt efter ”underholdning”. Hvorfor sker dette? Mennesker gør alt for at undslippe kedsomhed. Studier har bl.a. vist at kedsomhed er en af de største følelsesmæssige triggere af overspisning end nogen anden følelse.

4) Hvis du bliver distraheret

Du har sikkert oplevet at posen med slik forsvinder hurtigt når du sidder i biografens mørke. De visuelle indtryk vi modtager når vi retter vores opmærksomhed mod det vi spiser er meget vigtige hvis vi ønsker at undgå overspisning. Studier har vist, at mennesker der bliver distraheret når de spiser indtager markant mere ikke kun i det enkelte måltid, men over hele dagen

5) Hvis du spiser fødevarer der ikke rigtig gør dig mæt

Protein, fibre og vand er alle 3 ting der er positivt associeret med mæthed. Med andre ord, får de dig til at føle dig mæt, hvilket gør det nemmere at spise mindre. Fødevarer der har et lavt indhold af de 3 nærringstoffer, men i stedet er højt i fedt giver ikke samme mæthedsfornemmelse i forhold til antallet af kalorier du indtager. Så udskift nutella maden på hvidt brød med en portion skyr med bær og granola (find vores opskrift HER), samt lidt grove grøntsager og opnå en større mæthed, samt færre kalorier.

Hvad gør jeg i praksis?

Som I kan se er der en række triggere derude. Så hvad kan DU rent praktisk gøre for at undgå at falde i fælden?

Sov 7-8 timer om natten.

Undgå at spise foran fjernsynet, vær i stedet for tilstede når du spiser.

Spis fødevarer højt i protein, vand og fibre.

Hvis du føler dig ked af det og deprimeret så opsøg hjælp. Ingen har fortjent at have det sådan.

Undgå at have usunde fødevarer i huset. På denne måde undgår du at stille kedsomheden i kalorietæt mad.

Er du stadig i tvivl?

Så kontakt os. Vi står parat til at hjælpe dig. Book en uforpligtende og GRATIS samtale HER.